20 JUT 5 0 2 3 2
Haaglanden Voetbal

Datum plaatsing: 25-08-2024 23:19:00

ADO o21 na overwinning op NEC o21 door in beker

De eerste officiƫle wedstrijd voor het team van trainer Ervin Lee zit erop en leverde direct een plaats in de volgende ronde van de KNVB Beker o21 op.

tekst: Glenn Duijzer

In de voorbereiding werd er verloren van FC Eindhoven o21, Excelsior Rotterdam o21 en FC Den Bosch o21 en slechts gewonnen van FC Dordrecht o21 en Quick. Het was dus maar de vraag of de geelgroenen wel klaar waren voor de eerste wedstrijd voor het ‘echie’.

ADO Den Haag o21 had een tweetal opvallende namen in de basis staan met doelman Hugo Wentges en verdediger Milan Hokke. Beide spelers maakten belangrijke wedstrijdminuten onder het toeziend oog van Darije Kalezic, Levi Schwiebbe, Kawa Hisso en Joris Mathijsen.

Het eerste kwartier van de wedstrijd speelde zich voornamelijk af op de Haagse helft waarbij de Haagse doelman Wentges eenmaal gestrekt naar de hoek moest na een schot van Luc Nieuwenhuijs.

Voorlangs
De eerste mogelijkheid voor de thuisploeg was na achttien minuten nadat Wentges de bal in de voeten van Keanu Does plaatste. De Haagse verdediger had weinig tijd nodig om Issac Dijkhuizen de diepte in de sturen. Zijn voorzet ging voorlangs. Nog geen minuut later dook Lorenzo Maasland ineens achter de Nijmeegse verdediging op, maar zijn inzet verdween rakelings langs het doel. De continue aanspeelbare Dijkhuizen was ook bij de volgende Haagse kans betrokken nadat hij wederom aan de rechterkant werd weggestuurd. Zijn voorzet werd door een NEC-verdediger zo van richting veranderd, dat zowel Maikey Houwaart als ook Maasland net niet bij de bal konden komen. De daaropvolgende corner leverde niets op. Na iets meer dan een half uur spelen kregen de bezoekers nog een kans op de openingstreffer nadat Dion Markx de bal uit een voorzet van links in de handen van Wentges kopte.

De eerste helft leek in een doelpuntloze ruststand te gaan eindigen totdat Nieuwenhuijs namens NEC door de Haagse verdediging mocht lopen. Op wat in eerste instantie op een botsing leek met doelman Wentges, werd door arbiter Arthur Ebink als fout van de doelman beoordeeld en de bezoekers mochten vanaf elf meter aanleggen. Omar Mohamedhoessein wist hier wel raad mee en liet de Haagse doelman kansloos: 0-1. Dit was ook direct de ruststand. Overigens zou de Haagse trainer Lee na afloop van de wedstrijd aangeven dat de arbiter gelijk had met het geven van een strafschop.

In de rust wisselde ADO Den Haag o21 eenmaal, Irfan Karijowidjojo werd vervangen door Jaynilson Geoffery. De Haagse ploeg ging verder waarmee het de eerste helft was geëindigd, namelijk hoge druk op de verdediging van NEC o21. Het leverde Dijkhuizen binnen een minuut weer een kans op, maar zijn inzet van rechts ging voor het doel langs. Binnen een paar minuten was het dan eindelijk toch raak voor ADO Den Haag o21. Een voorzet vanaf het middenveld door aanvoerder Joey Brandt werd door de Nijmeegse doelman verkeerd beoordeeld, waardoor Houwaart de bal in het doelgebied op Dijkhuizen kon tikken. Voor de Haagse aanvaller was er daarbij simpel om de bal in het doel te tikken: 1-1.

Controleren
ADO Den Haag o21 bleef de wedstrijd controleren en reageerde direct op het moment dat NEC drie nieuwe spelers inbracht door zelf ook tweemaal te wisselen. Net voor het Haagse kwartiertje wisselde ADO Den Haag o21 nogmaals. Terwijl de lucht boven het Zuiderpark snel veranderde van licht en zonnig in grauw en grijs bracht de thuisploeg de bezoekers een zware slag toe. De zojuist ingevallen Raelson Landim zette de bal strak voor het doel en een andere invaller, Jarno Slootweg, wist goed voor zijn man te komen en de 2-1 bij de eerste paal binnen te tikken.

Bijna vanaf de aftrap wisten de bezoekers de gelijkmaker te scoren, maar de Haagse doelman Wentges wist net zoals voor rust de inzet van Nieuwenhuis uit het doel te tikken. Uit de Haagse tegenaanval werd de bal door een eigen verdediger te zacht teruggespeeld op de NEC-doelman. Kaj van Houwelingen zat er tussen en wist doelman Benjamin Krijestarac te omspelen om daarna de 3-1 binnen te tikken. In de laatste tien minuten moesten de lichtmasten op De Aftrap op voorspraak van de arbiter aan zodat het wedstrijdbeeld voor iedereen duidelijk te zien was.

Scrimmage
Een scrimmage voor het Nijmeegse doel zorgde ervoor dat Brandt de rebound hard inschoot. Ditmaal wist doelman Krijestarac wel zijn vuisten er tegenaan te krijgen. Terwijl de hemel openging en het water met bakken uit de lucht kwam, was de laatste kans voor de bezoekers. Uit een corner ontstond er scrimmage voor het Haagse doel en was het Does die de bal net voor de voeten van aanvaller Thomas Reinders wegtikte.

Met een 3-1 overwinning plaatste ADO Den Haag o21 zich voor de volgende ronde van de KNVB-beker. Net zoals ADO Den Haag o19, dat eerder op de dag na strafschoppen van Excelsior Rotterdam wist te winnen.

Voor NEC-trainer Jeffrey Leiwakabessy kwam een gedeeltelijke wens uit. Om later op de dag het eerste elftal van NEC nog te zien, hoopte hij dat de wedstrijd binnen negentig minuten zou worden beslist. Het zal niet het resultaat zijn geweest wat hij had gewenst, maar dat werd later op de avond met een overwinning van NEC Nijmegen op PEC Zwolle wel weer goed gemaakt.

Voor ADO Den Haag o21 staat de komende weken een tweetal uitwedstrijden op het programma. Op zaterdag 31 augustus staat de eerste competitiewedstrijd op het schema. Om 15.00 uur begint op Sportpark De Bezelhorst de wedstrijd tegen De Graafschap o21. Een week later, 7 september, speelt ADO Den Haag o21 de uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles o21. Ook deze wedstrijd begint om 15.00 uur, op Sportpark Zuiderlaan. De eerste thuiswedstrijd voor de competitie is op 14 september en FC Groningen o21 is dan op De Aftrap te gast. LET OP:  deze wedstrijd begint al om 13.30 uur.