Bron van dit artikel
Datum plaatsing: 15-05-2023 18:38:00
ADO mag alleen nog met vergunning spelen
'Extra instrument om op te treden bij ongeregeldheden'
ADO Den Haag moet ook de komende jaren een vergunning van de gemeente Den Haag hebben voor het spelen van thuiswedstrijden in het Bingoal Stadion.
tekst: Terence Garnier
"Met de invoering van een vergunningplicht voor betaald voetbalwedstrijden heeft de burgemeester een aanvullend instrument om op te treden tegen ongeregeldheden”, zo laat de gemeente weten. Den Haag is voornemens om de APV - de gemeenteregels - aan te passen, waarmee een vergunningsplicht de standaard wordt voor ADO.
Met die vergunningsplicht kan de gemeente ‘vooraf duidelijk eisen stellen, hierop controle houden en optreden tegen het niet naleven van de vergunningsvoorwaarden’. Zonder vergunning of het niet naleven van die voorwaarden kan het stadsbestuur een streep door wedstrijden zetten.
Eerst geen, later gefaseerd publiek
Deze plicht komt niet uit de lucht vallen. Dit seizoen (2022/2023) moest de huidige nummer twaalf van de Keuken Kampioen Divisie al bij wijze van proef zo’n vergunning aanvragen. Dat had te maken met ongeregeldheden in de finale van de play-offs voor promotie naar de Eredivisie op 29 mei vorig jaar, tegen Excelsior. De Hagenaars stonden met 3-0 voor en leken zich op te maken voor een feestje, maar de Rotterdammers bogen de achterstand om en wonnen na strafschoppen.
ADO-supporters renden daarna het veld op, bekogelden fans van Excelsior in het uitvak en zochten, ook buiten het stadion, de confrontatie met de Mobiele Eenheid door met stenen en vuurwerk te gooien. Ze gingen ook een politiepaard met een paal te lijf.
Als gevolg van de ongeregeldheden mocht ADO in het nieuwe huidige seizoen eerst geen, en later gefaseerd publiek toelaten. Dat viel bij ADO lang niet altijd in de smaak. "Het zijn niet de versoepelingen zoals gehoopt”, stelde de club bijvoorbeeld eind september, toen ADO weer supporters op de Lex Schoenmakertribune mocht toelaten. Toch spreekt de gemeente van een goede samenwerking met de veiligheidsorganisatie van ADO. "Die was hecht, elke week was er intensief contact.”
Elke thuiswedstrijd melden
Destijds moest ADO per thuiswedstrijd een vergunning aanvragen. Dat hoeft komend seizoen niet meer: de vergunning wordt per seizoenshelft of per seizoen afgegeven. Wel moet ADO voortaan een veiligheidsplan maken waaruit blijkt dat er genoeg maatregelen worden genomen om de orde en veiligheid te bewaren. Ook moet de club alle thuisduels, ook van Jong ADO, dertig dagen voor de wedstrijddag melden bij het stadsbestuur. Dat kijkt dan samen met de politie of er aanvullende maatregelen nodig zijn.
De club heeft al flink wat maatregelen genomen. Zo is het aantal stewards bijna vervijfvoudigd, komt het spreekkoordetectiesysteem terug en wil de club van alle supporters in het stadion de identiteit weten. Die achterhaalt de club met een controlesysteem via de banken.
Iedere burgemeester wil plicht
Voor ADO - komend seizoen opnieuw eerstedivisionist - verandert er met de plicht niet heel veel, laat een woordvoerder van de club weten. "Aangezien de plicht dit seizoen al van kracht is. In goede samenspraak met alle instanties heeft de club dit seizoen maatwerk geleverd om aan de vergunningsplicht te voldoen bij alle thuiswedstrijden en dat zal ook komend seizoen het geval zijn.”
Als het aan burgemeesters van Nederlandse voetbalgemeenten ligt, komt er voor alle clubs zo’n vergunningsplicht. Die ziet bijvoorbeeld toe op goede fouillering en regels rond kaartverkoop en uitpubliek. Deze burgemeesters schreven hier begin dit jaar een brief over aan het ministerie van Veiligheid en Justitie. Minister Dilan Yesilgöz zei dat elke burgemeester zelf moet bepalen of er zo’n plicht komt. Of er clubs en gemeenten zijn die het voorbeeld van ADO volgen, is bij voetbalbond KNVB niet bekend. "We hebben hier geen overzicht van gemeenten van.”