20 JUT 6 0 2 4 2
Sportkroniek

Datum plaatsing: 02-12-1940 23:09:00

ADO klopt DWS in het Zuiderpark

Zondagavond. De belangrijkste wedstrijd in het Westen tusschen A.D.O. en D.W.S. heeft den Hagenaars in het Zuiderpark een welverdiende revanche van de in Amsterdam geleden nederlaag opgeleverd.

Met 5-3 wonnen Choufoer c.s., wat een merkwaardige uitslag mag heeten, want het beteekent dat de sterke D.W.S.-defensie met Caldenhove aan het hoofd vijfmaal werd gepasseerd, terwijl de schotlooze D.W.S.-voorhoede (acht goals in negen wedstrijden!) zoowaar driemaal de roos wist te raken.

De uitslag - dit diene direct geconstateerd - mag voor A.D.O. alleszins verdiend heeten en wij zouden zelfs zeggen, dat D.W.S. met deze cijfers blij mag zijn. Toen immers in het laatste half uur A.D.O. volkomen domineerde, Caldenhove geblesseerd en de harmonie bij de Amsterdammers verstoord leek, was het meer geluk dan wijsheid dat de vele A.D.O.-aanvallen en -schoten slechts één goal opleverden. In die periode ging ook de vermoeidheid een rol spelen en was de flitsende snelheid der Haagsche vuurlijn grootendeels verdwenen.

In de eerste helft en zeker nog een kwartier na rust stond de wedstrijd op hoog peil, hooger dan we dit seizoen nog hebben aanschouwd. Ook D.W.S. speelde uitnemend voetbal in dezen sensationeelen en zeer levendigen wedstrijd, waarin de actieve A.D.O.-voorhoede begon met den toon aan te geven. Op een wit - beijzeld veld - glad, maar niet hard door den vorst - begon A.D.O. in heerlijk vriesweer ten aanschouwe van twaalfduizend toeschouwers met enthousiaste aanvallen op de Amsterdamsche veste.

Uit een voorzet van Vreeken kogelde Neuteboom na een kwartier tegen de lat en de terugspringende bal werd door J. Eversteijn feilloos achter Klein gekopt (1-0). Dit doelpunt werd vijf minuten later door een tweede van denzelfden speler gevolgd, die een scrimmage in de D.W.S.-verdediging benut door van dichtbij een pass van Neuteboom te benutten (2-0). Dan verslapt A.D.O. merkbaar en Dijkstra kogelt eerst tegen de handen van Koek - een corner is het gevolg - en uit deze hoekschop van Drager verkleint Slot den achterstand (2-1). Het is nog zeven minuten voor rust, wanneer Drager weer voorzet en Wiertz de gelijkmaker scoort (2-2). Dit brengt A.D.O. tot vernieuwde activiteit, bekroond door een goal van Westhoven, die op een afgemeten pass van Eversteijn doorloopt en scoort (3-2). Caldenhove en Van Stokken stonden machteloos!

Na de hervatting werd onder groote spanning weer gelijk gemaakt, wanneer Loof vergeet om Drager aan te vallen en het schot van den laatste tusschen dc benen van Koek vrij zielig het net vindt (3-3). Dat gebeurt vlak na de hervatting en op dezelfde wijze weet Neuteboom- uit een voorzet van Vreeken - aan A.D.O. weer de leiding te bezorgen: keeper Klein valt over den ba! heen! (4-3). Vervolgens blijkt A.D.O. toch wel de sterkste van de twee. De middenlinie -waarin zich na rust midhalf v. d. Berg een goede invaller toont- blijft onvermoeid en de kleine De Heer schept vele goede kansen en is de schakel tusschen de achterhoede -met Choufoer als rots in de branding- en de vuurlinie.

Na 25 minuten wordt een fel schot van Eversteijn door Westhoven nog even van richting veranderd en keeper Klein grijpt mis (5-3). De overwinning is een feit en A.D.O. overheerst verder. De vermoeidheid laat zich gevoelen en tot verdere goals komt het niet. De talrijke schoten van Westhoven c.s. zijn te slecht gericht of wel Klein weet er raad mee. Caldenhove is in den resteerenden tijd de zwakke en de oorzaak van deze zwakheid - een blessure? - konden we niet ontdekken. Neuteboom-De Heer leefden er door in een paradijs zonder dat echter de score werd verhoogd.

Zal Den Haag dit jaar werkelijk een kampioen krijgen? A.D.O. dat  verdient het!
Maar na zestien jaar lijkt het "Zu schön um wahr zu sein!"