Bron van dit artikel
Datum plaatsing: 04-07-2014 08:36:00
ADO-Kassahuisjes zijn na negentig jaar verplaatst
Nostalgie door de lucht."Niet normaal hoe stevig die huisjes zijn."
Haagse bedrijven die ADO Den Haag een warm hart toedragen hebben gisteren de voormalige kassahuisjes van het Zuiderpark naar het Kyocera Stadion gebracht. "Nostalgie krijgt eindelijk een plek."
door Anouk Mentink
Hans Lammertink, directeur van de Lammertink Groep, loopt met zijn pakschoenen door het mulle zand, naar de twee kassahuisjes van het voormalige ADO Den Haag stadion in het Zuiderpark. De enige tastbare herinnering aan de ouce tijd. "Verder is alles weg", zegt Lammertink, die de club al 38 jaar sponsort. "Het is belangrijk dat dit stukje nostalgie behouden blijft, de huisjes krijgen eindelijk een plek."
Het was niet alleen zijn vurige wens, maar ook die van vele andere supporters. Op de plek waar de huisjes in 1925 werden geplaatst was dat niet mogelijk, omdat daar de komende jaren de nieuwbouw van de sportcampus verrijst. De gemeente gaf groen licht voor de verhuising, maar de supporters moesten het bekostigen.
Sponsorsteen
Fansite ADOfans.nl gaf supporters in 2011 de mogelijkheid een steen te sponsoren voor 7,50 euro, een bedrag dat in de grote verhuispot zou gaan. GK Gevelspecialisten meldde zich al gauw om de restaurantie van de kassahuisjes op zich te nemen en de Lammertink Groep zegde toe de verhuizing voor een bedrag van 30.000 euro te realiseren en alle overige kosten zelf te betalen.
Het jaar daarop leek het feest niet door te gaan, omdat ADOfans.nl ruim 8000 euro tekort kwam. Daar kwam in de zomer van 2012 verandering in, toen Etienne Hendriks van Kyocera Nederland (stadionsponsor ADO Den Haag, red.) toezegde dat bedrag te betalen. "Nu is het eindelijk zover", zegt Marc de drijvende kracht achter de actie van de fansite.
Een grote kraan van Blansjaar, "de nieuwste", draait het terrein op en stopt tussen de kassahuisjes. Een dieplader volgt in zijn kielzog, die de stenen voetbalhistorie veilig naar het Kyocera Stadion moet brengen. De huisjes worden in hun geheel opgehesen door de kraan en op dezelde manier dertien kilometer verderop weer afgeladen. Op het oog een eenvoudige handeling. "Maar dat is het niet", legt Lammertink uit. "Ze wegen 20.000 kilo per stuk en moeten stabiel blijven." Een laag van 25 centimeter versgestort beton dient als tijdelijke ondersteuning. Daaronder hebben de aannemers een staalconstructie gemaakt, waar de gebouwtjes op steunen.
Lammertink kijkt toe hoe een medewerker de constructie omhangt met kettingen. De man geeft een seintje naar de machinist dat hij kan hijsen. "Ik ben blij dat het eindelijk zover is", zegt Lammertink. "Gedoe met de elektriciteit en de gasleiding heeft ons acht maanden vertraging gekost. En veel geld."
Gino Kaffa van GK Gevelspecialisten filmt ondertussen met zijn telefoon hoe het eerste huisje langzaam los raakt van de grond. "Dat gaat goed", zegt hij met opluchting in zijn stem. Kaffa heeft de afgelopen tijd keihard gewerkt om de twee huisjes klaar voor het vervoer te maken. "Alle verf, zo'n twintig lagen, moest eraf om te controleren of de constructie nog in orde was. Ik heb alles geprobeerd om de gevels schoon te maken: zandstraken, waterstralen. Niet normaal hoe stevig die huisjes zijn, uiteindelijk kreeg ik de verf eraf. Maar bij een huis was ik allang door de muur heen gegaan."
De gevelspecialist moet de kassahuisjes voor 13 juli, de open dag helemaal hebben opgeknapt. Ze worden dan onthuld naast het stadion en voorzien van het oude hek. "Niet erg hoor", zegt hij met een glimlach. "Ik doe dit voor de supporters, het is een mooi project waar iedereen letterlijk een steentje aan bijdraagt."En de zo kenmerkende beschilderingen, komen die terug? "In de wandelgangen heb ik opgevangen dat de kassahuisjes binnenkort een nachtelijke verfbeurt krijgen", knipoogt Kaffa. "Als de supporters het willen, dan gebeurt het ook."