support Casper
 
volg adofans.nl op ....
social media links volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 EXC 14 9 2 3 29
2 HEL 14 8 3 3 27
3 GRA 14 7 5 2 26
4 VOL 14 8 2 4 26
5 DBO 14 7 4 3 25
6 DOR 14 7 4 3 25
7 EMM 14 7 3 4 24
8 CAM 14 7 1 6 22
9 TEL 15 5 7 3 22
10 ADO 14 5 6 3 21
11 RJC 14 5 5 4 20
12 JAZ 14 5 2 7 17
13 TOP 14 4 4 6 16
14 EIN 15 4 4 7 16
15 JPS 14 4 2 8 14
16 MVV 15 2 7 6 13
17 JAJ 14 2 6 6 12
18 VVV 15 3 2 10 11
19 JUT 14 1 5 8 8
20 VIT 14 2 6 6 6
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
vi.nl

Datum plaatsing: 01-02-2017 14:10:00

'ADO Den Haag vechtend de afgrond in'


Hoofdaandeelhouder United Vansen maakte vorige week de laatste twee miljoen over van in totaal twee#enhalf miljoen euro, maar bij ADO Den Haag zijn ze daar helemaal niet blij mee.


Integendeel, de gemeente en de club willen zo snel mogelijk af van het Chinese bedrijf.
 
 
 
De positie van algemeen directeur Mattijs Manders staat onder zware druk. Dat is niet alleen omdat inmiddels een handvol werknemers uit onvrede hun ontslag hebben ingediend, maar ook omdat er problemen zijn over de geldigheid van zijn contract. In mei 2016 ging Manders aan de slag als tijdelijk opvolger van Jan Willem Wigt.
 
 
Vorige zomer werd zijn verbintenis omgezet in een driejarige overeenkomst, waarbij Manders een salaris ging verdienen dat maar weinig Eredivisie-clubs kunnen betalen. ADO Den Haag maakt elke maand twintigduizend euro over naar het bedrijf van Manders. In ruil voor dat bedrag kan ADO hem voor drie dagen in de week inhuren als algemeen directeur. Verantwoordelijk voor de aanstelling van Manders is grootaandeelhouder Hui Wang, die dat destijds liet vastleggen in een interim-contract. Die verbintenis is daarna nooit omgezet in een officieel document. En hoewel de club inmiddels diverse keren op Wang een beroep heeft gedaan dat contract alsnog op te stellen en te tekenen, lijkt het er sterk op dat de Chinese eigenaar dat niet van plan is. 
 
 
Dat kan een probleem worden, omdat ADO inmiddels aan Manders heeft laten weten niet van plan te zijn die verplichting zelf op zich te nemen. Dat is in feite niet meer dan logisch: het is op z’n zachtst gezegd weinig gebruikelijk dat bij een club de directeur twee keer zoveel verdient als de hoofdtrainer. Daarnaast speelt zijn inmenging in het technische beleid. Manders was al eens commercieel directeur bij ADO en ging toen nadrukkelijk op de stoel van de technisch directeur zitten. Als algemeen directeur maakt hij nu dezelfde fout. Zo stelde hij eerder Dick Advocaat aan als adviseur, die na een blauwe maandag alweer was vertrokken.
 
 
Vorige week drukte Manders op eigen houtje de benoeming van Jeffrey van As als manager voetbalzaken erdoor. Daarnaast vloog hij uit de bocht bij de onderhandelingen met de Duitse club FSV Mainz 05 over Gervane Kastaneer. De directeur gaf zelf op 13 januari zijn fiat aan de transfer, maar moest die beslissing uiteindelijk terugdraaien omdat hij werd terug- gefloten door de raad van commissarissen, die vond dat Manders meer geld uit de deal had kunnen halen. Dat veroorzaakte frustratie en onbegrip bij Mainz. De Duitse club ging desondanks opnieuw aan tafel met ADO en beide partijen bereikten op donderdag 19 januari een nieuw akkoord. Tegen de zin van Mainz werd Kastaneer echter 55 uur later opgesteld tegen PEC Zwolle, waarna het noodlot toesloeg. De aanvaller viel uit met een oogblessure, die een streep haalde door de hele transfer. Resultaat: ADO Den Haag mist enkele tonnen aan transferinkomsten omdat Kastaneer aan het eind van seizoen transfervrij is, en zit opgescheept met een teleurgestelde speler.
 
 
Intern neemt de kritiek op Manders toe, terwijl het ook tussen China en de directeur niet meer goedkomt. Het onderlinge wantrouwen tussen de Chinese grootaandeelhouder en de rest van de club is symptomatisch voor de verhoudingen. Vorige week was te lezen op de clubwebsite dat ADO Den Haag uit de acute geldnood was door twee stortingen van in totaal 2,5 miljoen euro. Het persbericht doet vermoeden dat alles in goede harmonie is verlopen, maar de werkelijkheid is anders. Enkele dagen eerder stonden beide partijen namelijk nog recht tegenover elkaar en oefende de gemeente Den Haag (via wethouder Tom De Bruijn) sterke druk uit om de aandelen van United Vansen te veilen aan de hoogste bieder. Dat zorgde ervoor dat een Chinese delegatie in het vliegtuig naar Nederland stapte en het volledige bedrag, dat door de rechter was vastgesteld, uiteindelijk overmaakte.
 
 
Negatieve balans
Op de website van ADO wordt speciaal aangehaald dat Jiahua East Holdings (Group) Co. Ltd daar een grote rol in heeft gespeeld. De club omschrijft het Chinese bedrijf als de meerderheidsaandeelhouder van UVS. Het klopt dat Jiahua East Holdings het geld op tafel heeft ge- legd, maar het is tekenend voor de desinteresse bij ADO dat dit bedrijf  een meerderheidsaandeelhouder van UVS wordt genoemd. United Vansen is van origine een sportmarketingbedrijf en heeft geen enkel kapitaal, laat staan aandeelhouders. Integendeel, op de balans staat het bedrijf vijftien miljoen euro in de min. Dat negatieve saldo wordt voornamelijk veroorzaakt door de investeringen om ADO over te nemen en de uitgaven aan de Nederlandse club. Daartegenover staan geen inkomsten, ADO Den Haag heeft UVS helemaal niets opgeleverd. 
 
 
Het vertrouwen in Hui Wang is in eigen land tot nul gedaald 
United Vansen maakt deel uit van het grote Vantone Holdings. Ooit begonnen als een investeringsmaatschappij in onroerend goed, maar inmiddels uitgebreid naar investeringen op veel meer gebieden. En Wang is slechts een advocaat, die als voorzitter van de directie de belangen behartigt van United Vansen. Iemand die zelf geen middelen heeft en elke uitgave moet terug- koppelen. De afgelopen anderhalf jaar heeft al geleerd hoe moeilijk dat was. De laatste ontwikkelingen maken bovendien duidelijk dat het vertrouwen in Wang in zijn eigen thuisland tot nul is gedaald. De komst van Winston Zheng van Jiahua East Holdings naar Nederland om de laatste twee miljoen aan ADO over te maken, maken duidelijk dat Wang blijkbaar niet meer de autoriteit heeft om zelfstandig geld los te weken.
 
 
Vierhonderd miljoen
Jiahua East Holdings maakt net als United Vansen deel uit van Vantone en is dus in feite een dochteronderneming. Er is echter één groot verschil: het bedrijf heeft vierhonderd miljoen euro in kas. Vicemanager Winston Zheng zetelt ook in het bestuur van Vantone en toen in China werd geoordeeld dat de stekker uit ADO Den Haag moest worden getrokken en het verlies moest worden genomen, was hij de enige die opstond en vond dat het initiatief nog een tweede kans verdiende.
 
 
Zheng was vorige week een aantal dagen in Nederland. Hij sprak met onder anderen gemeenteraadslid Tom de Bruijn en maakte het verschuldigde geld over. Dat heeft hij echter niet zomaar gedaan. Wie betaalt, wil bepalen en Zheng is daarop geen uitzondering: hij wil zo snel mogelijk toetreden tot de raad van commissarissen van de club. En het zal ook geen verrassing zijn dat er na slechte ervaringen met drie Nederlandse directeuren zal worden gezocht naar een directielid uit eigen land. 
 
 
Dat stuit op grote weerstand in Den Haag, waar alles juist erop is gericht de Chinezen eruit te werken. En gezien de huidige samenstelling van de rvc – waarin Wang een minderheid vormt – is het ook mogelijk Zheng simpel buiten de deur te houden. Maar is dat slim? Jiahua East Holdings is geen United Vansen, maar een superrijke broer. Overal zou de rode loper uitgaan voor zo’n potentiële suikeroom. Chinese bedrijven hebben inmiddels een meerderheidsbelang in onder meer AC Milan, Internazionale, West Bromwich Albion, Wolverhampton Wanderers, Aston Villa, Olympique Nice en Espanyol, en verder ook aandelen in Manchester City, Atlético Madrid en Olympique Lyon. Maar door de slechte ervaringen met United Vansen wordt in de Residentie inmiddels alles wat Chinees is met groot wantrouwen benaderd. Die sceptische houding is gezond, maar tegelijkertijd moet de club oppassen dat zij daarin niet doorslaat en zichzelf in de vingers snijdt. 
 
 
Op de ranglijst is ADO Den Haag inmiddels in groot degradatiegevaar en de afgelopen weken hebben alle concurrenten zich geroerd op de transfermarkt. Coach Zeljko Petrovic heeft een selectie die door blessures volledig uit balans is en schreeuwt al weken dat hij versterking nodig heeft. Ondanks de storting van 2,5 miljoen euro en de aanwezigheid van een suikeroom heeft hij maar een ton te besteden. ADO richt zich noodgedwongen op spelers die elders buiten de boot vallen en bereid zijn (net als manager voetbalzaken Van As) voor een onkostenvergoeding te komen opdraven.
 
 
ADO vecht op die manier een kansloze strijd. Zou het management wel beseffen dat degradatie naar de Jupiler League een financiële catastrofe is? Of werkt de haat ten opzichte van de Chinese eigenaar inmiddels zó verblindend dat niemand nog oog heeft voor het belang van de club?