Bron van dit artikel
Datum plaatsing: 04-06-2014 08:00:00
ADO Den Haag Old Stars wederom Nederlands Kampioen
In de rubriek van het AD: 'Even Vragen aan' kwam dit keer Kevin Coolen, projectleider Walking Footbal, aan het woord. Voor de finale afgelopen zaterdag werd gehouden legt Coolen uit wat er zo uniek is aan het Walking Football.
“Wandelvoetballers zijn bloedfanatiek”
Het is misschien geen WK-voetbal, maar uniek is het eerste (redactie: feitelijk dus het 2e) kampioenschap Walking Football, morgen (redactie: afgelopen zaterdag) in Almere, wel.
Het is een nieuwe sport voor 60-plussers, waarbij rennen en duwen ten strengste verboden is. Projectleider Kevin Coolen, nog lang geen 60, legt uit wat er leuk aan is.
1. Niet rennen, geen slidings, wedstrijden van een kwartiertje en geen keepers. Dat is toch vreselijk saai?
Die opmerking horen we vaker. Tijdens de pilot, vorig jaar, werd er tijdens de eerste 3 weken van de training ook gemopperd door de deelnemers, maar nu willen ze niets anders meer. Ze hebben het spel onder de knie. Walking Football, bedacht door de Eredivisie en het Nationaal Ouderenfonds, is een technisch spel waarbij het draait om een strategische positie op het veld en veel balbezit.
2. Maar lopend voetballen is toch geen sport?
„Hoezo niet? Wandelen is toch ook sport? Het gaat er vooral om dat deelnemers lekker bezig zijn en gezellig onder elkaar zijn. Dát is belangrijker dan thuiskomen met een blessure, omdat hun spieren en botten minder meewerken dan vroeger."
3. Wordt er nog wel pootje gehaakt als de scheids niet kijkt?
Dat is verboden, maar sommige deelnemers zoeken de grens wel op. In het heetst van de strijd wordt er toch even achter de bal aangerend of te hard geduwd. 60 of niet, de mannen zijn bloedfanatiek. Ze willen nog steeds winnen."
4. Hoe populair is Walking Football?
Het wordt nu door driehonderd 60-plussers gespeeld. De meeste van hen trainen bij betalende clubs als PSV, ADO Den Haag, RKC Waalwijk en FC Groningen. We hopen dat meer amateurclubs zullen aanhaken. Mijn ambitie is om in 3 jaar tijd 5000 man aan Walking Football te krijgen."
5. Worden er nog plaspauzes ingelast tijdens de wedstrijd?
"Néé, het is geen slapstick. De deelnemers zijn iets ouder, maar er is niks mis met hen."
N.B. Redactie Adofans: Leo, een van onze newswatchers én speler bij de ADO Den Haag Oldstars, meldde ons het volgende:
Wij (ADO Den Haag OLD STARS), want ik behoorde tot het winnende team, zijn opnieuw net als de vorige editie Nederlands Kampioen geworden afgelopen zaterdag. Wij namen dus opnieuw de Kampioensschaal mee naar Den Haag!
Wij wonnen alle 4 de poule-wedstrijden en versloegen in de finale een team van FC Groningen met 2-0 dat tot dan toe ook al zijn wedstrijden had gewonnen.
Dat Walking Football geen simpeltje is mag blijken uit het feit dat wij gedurende de dag bij ADO (het andere team) 2 spelers zagen afhaken met blessures. 1 met een hamstringblessure en de ander zelfs met, wat later in het ziekenhuis bleek, een scheur(tje) in een knieband.
bron foto: ado den haag in de maatschappij