Iedere Nederlandse BVO heeft een journalist die openlijk uitkomt voor zijn clubliefde. Genee laat bij VI tv geen moment onbenut om zijn liefde voor SC Cambuur te tonen. Jack van Gelder heeft hetzelfde met Ajax. ADO Den Haag had natuurlijk al Kees Jansma. De laatste jaren wordt die positie langzaam, maar zeker overgenomen door Jan Hermen de Bruijn van Elf voetbalmagazine.
Tekst: Glenn Duijzer
Misschien werd de liefde van Jan Hermen het beste omschreven door John van Zweden destijds op de radio! "Als Jan Hermen zich snijdt, dan komt er geen rood bloed uit hem, maar roodgroen bloed.” Haaglanden Voetbal ging op huisbezoek bij de padre van de Nederlandse journalisten en sprak over zijn liefde voor ADO Den Haag, de Chinese connectie en Maarten Fontein.
Je loopt al een tijdje bij de club rond, wanneer was je eerste wedstrijd?
"Mijn eerste wedstrijd in het Zuiderpark was op 18 mei 1963, ADO tegen Heracles op een zonnige dag en het werd 2-2 door goals van Henk Houwaart en Kees Aarts. De opstellingen heb ik op kantoor liggen. Sinds 1967 heb ik slechts elf thuiswedstrijden gemist. Maar dan echt door hele goede redenen. Ik heb één ontmoeting met Excelsior gemist door een longontsteking en daar heb ik nog steeds de pest over in. Ik had 40 graden koorts en heb pas op het allerlaatste moment besloten om niet te gaan. De andere wedstrijden miste ik eigenlijk door mijn werk. Zo heb ik de tweede thuiswedstrijd in het Kyocera Stadion gemist, waarin Lex Immers de eerste goal scoorde voor ADO Den Haag. Toen kwam de directie van mijn zakenpartner Stats (dochteronderneming van Newscorp) op bezoek en kon ik het niet maken om naar het voetbal te gaan. Naar uitwedstrijden ga ik niet veel, veel te ingewikkeld voor iemand met een lichamelijke handicap als ik.”
Welke functies heb je eigenlijk gehad binnen de club?
"Ik heb zo’n beetje alle functies gehad. Ik ben begonnen als maker van het programmaboekje, de Pro FC. Daar ben ik toen door Gerard Slager voor gevraagd, ik zat nog op school. De eerste uitgave was thuis tegen Hannover 94 voor de Intertoto. Ik deed het samen met Fred van Hal en ben vervolgens vrij snel een soort assistent manager geworden. De club werd geleid door vrijwilligers en als je wat meer wilde doen was dat altijd mogelijk. Dat was een mooie – maar onbetaalde – job, zeker in het succesvolle jaar met Boskov in de Europa Cup. Boskov wilde RC Lens bekijken en dan gingen we met z’n tweeën in de auto naar Noord-Frankrijk. Ik had toen mijn camera meegenomen. Dan zat Boskov op de tribune en ik op het veld achter de goal wedstrijdsituaties vast te leggen. Maakte ik meteen een artikel voor Het Vaderland en een voorbeschouwing in het programmablad. West Ham United was nog mooier. Met een koffertje met de kaartjes voor de West Ham supporters naar London en dan terug met de kaartjes voor de FC Den Haag supporters voor de return. Ik ben in de voorbereiding daarvoor naar een wedstrijd van West Ham tegen Queens Park Rangers geweest. Kreeg ik van Boskov een 8mm camera mee en moest ik een kleine tien minuten de verdediging van West Ham opnemen. TV beelden of video scouting bestond toen nog niet. Dat werd zo opgelost. Later, tijdens de periode Stoop ben ik bestuurslid geweest, ik heb in commissies gezeten, klankbord groepen, vaak een grote bemoeial. En tot op de dag van vandaag ben ik nog betrokken bij het programmaboekje; meer dan 40 jaar al dus.
Dan als heel gek hoogtepunt mijn zeven minuten als invaller in een oefenwedstrijd tegen óf Austria Klagenfurt óf Villach. Dat weet ik niet meer. FC Den Haag speelde toen drie wedstrijden in vier dagen. Piet de Visser had te kampen met zo veel blessures, dat hij mij – hoewel ik mee ging als journalist – vroeg of ik voor noodgevallen reserve wilde zijn. Vlak voor rust mocht ik – met een dikke knipoog – nog even invallen van hem. Op de spelerspas van een ander natuurlijk, ik meen Rob Ouwehand. Ik begon met een heel goede inworp op Lex Schoenmaker die wegdraaide en de bal niet terug speelde. De rest van de wedstrijd heb ik geen bal aangeraakt. Ik sta niet in de boeken, omdat ik niet onder mijn eigen naam speelde, maar het was natuurlijk heel leuk om mee te maken. Wie kan zeggen dat hij nooit en foute bal heeft gegeven, hahaha. Want die ingooi op Lex was precies in zijn voeten.”
Je noemde net al dat je bij Stats Europe hebt gewerkt, maar je hebt nog veel meer gedaan in de voetbaljournalistiek?
"Ik ben destijds vrij bekend geworden met International Voetbalnieuws. Dat heeft onder veel oudere journalisten en voetbalfans een soort cult status, omdat dit het eerste statistische voetbaltijdschrift was. Ik maakte toen al wekelijkse columns over Buitenlands Voetbal in de Haagsche Courant. Daarmee begon ik toen ik 22 was en heb dat zes of zeven jaar gedaan. Daarna werd ik redacteur buitenlands voetbal bij de VI, dat heb ik 14 jaar gedaan. En samen met Voetbal International ook International Voetbalnieuws verder uitgebouwd. Vervolgens ben ik hoofdredacteur geweest van Voetbal 2000 en Voetbal Magazine, twee voetbalmagazines die er nu niet meer zijn. In 1996 werd ik hoofdredacteur van ELF en dat blad heb ik zelf – twee jaar later – gekocht van Hans Breukhoven, de toenmalige eigenaar. Maar dat is nog lang niet alles. Zo heb ik bij de TV-zender Sport 7 het buitenlandse voetbal gedaan.
En dan vergeet ik nog De Voetballijn, misschien wel het grootste succes. Dat begon in 1986 en het allereerste bericht werd ingesproken door Johan Cruijff. Dat was echt een enorm succes met honderdduizenden telefoontjes per maand. Het succes duurde tot de maand waarin teletekst een feit werd. Toen zakte het bellen naar een betaald telefoonnummer direct in. Want als Nederlanders iets gratis kunnen krijgen ..
Recente activiteiten zijn het feit dat ik samen met Newscorp van Rupert Murdoch in 2007 Stats Europe heb opgericht. Dat deed ik overigens samen met mijn zoon Floris, want we zijn een echt familiebedrijf. Na een aantal jaren heb ik mijn aandelen verkocht. Sinds enige tijd hebben we weer zo’n deal met Opta. Dat is de officiële dataleverancier van de Eredivisie NV en Fox TV. Ook zit ik nog in de voetbalcommissie van de AIPS (de internationals sportjournalisten vakbond), ben penningmeester van de Nederlandse Sport Pers en – als er behoefte aan is – adviseur van de UEFA en de FIFA. Ik heb in de voetbaljournalistiek echt alles gedaan.”
En nu dan met het welverdiende pensioen?
"Nee hoor. Nu ik boven de 60 ben, ben ik wat vaker moe dan vroeger. Maar geen pensioen, ik moet er niet aan denken. Ik heb wel een stapje teruggedaan. Mijn zoon Floris is nu directeur van Elf Voetbalmagazine en ik ben mede-eigenaar van het bedrijf. Verder probeer ik mij nuttig te maken waar dat nodig is. Het is wel goed dat in deze moderne snelle tijd een mediabedrijf, dat zo in beweging is, geleid wordt door een jonger iemand. Ik heb 35 jaar lang de verantwoordelijkheid gehad voor heel veel werknemers. Ik kan ermee leven, dat ik die verantwoordelijkheid niet meer draag.”
Dan doe je een stapje terug en valt je naam bij VI TV in verband met de overname van Voetbal International?
"Dat klopt, Floris en ik zijn een jaar in de race geweest om de VI over te nemen. Het blad, ik heb er 14 jaar voor gewerkt, werd door eigenaar Weekbladpers te koop gezet en daar had een aantal partijen interesse in. De Telegraaf-groep bijvoorbeeld, één of twee investeerders en wij. Via de accountant hadden we begrepen, dat wij lange tijd de preffered buyer waren. Begin september heeft eigenaar Weekbladpers besloten om VI weer uit de verkoop te halen. Ze vonden dat het blad voor hun concern te belangrijk was – misschien wel hun enige winstgevende onderneming – en daar wilden ze niet langer vanaf. Ik praat als eigenaar van ELF, maar VI is natuurlijk een enorm monument in Nederland en de Nederlandse voetballerij. Als wij het hadden overgenomen, dan was dat vanwege VI zelf. Bij de Weekbladpers houden ze VI nu aan, omdat de overige bladen verlieslijdend zijn en de VI moet dat compenseren. Dat is een heel andere insteek en ik hoop er echt het beste van, want Voetbal International is in Nederland geweldig belangrijk.”
Ik heb ergens gelezen dat de connectie tussen China en ADO via de ELF tot stand is gekomen. Kun je dat uitleggen?
"We willen met onze website nieuwe markten aanboren. In Nederland bestaat de markt voor ons uit maximaal 17 miljoen mensen. Dat is het, niet meer, niet minder. Met al die voetbalsites is die markt redelijk goed uitgekristalliseerd, iedereen heeft zo zijn eigen favoriete site. Wat dan overblijft is: over de grens kijken. Dat bleek ons duidelijk toen we voor een handwerktijdschrift, dat ook tot ons concern behoort, gingen kijken of het niet mogelijk was om een Duitse editie te maken. Duitsland is een land waarin handwerken ook populair is. Plotseling spraken we niet meer over een markt van 17 miljoen mensen, maar van 110 miljoen Duitstalige mensen. De productiekosten blijven hetzelfde, alleen het drukken is duurder.
Zo werkt dat ook voor voetbalbladen. Met ELF richten we ons niet alleen op de Eredivisie, maar ook op de vier grote competities en de Champions League. Verhalen hierover zijn internationaal neer te zetten. We zijn ook best ver om in een aantal ‘verre landen’ ELF te gaan uitgeven. Omdat China zo’n mogelijk uitgeefland is, zijn we ons gaan oriënteren en kwamen zodoende in contact met Chun Li van Dong Dao. Met hem hebben we gesproken; hem gevraagd om eens te polsen hoe men er tegenover zou staan om ELF in het Chinees neer te zetten. Zoals ik al zei, de basiskosten zijn niet zo hoog en China heeft een achterland van 1,3 miljard mensen.
Het plan is ingewikkeld om uit te voeren en er zijn daar heel veel handtekeningen voor nodig, net zoals met de overname van ADO weten we nu. Dat proces loopt nog steeds, maar door de ervaringen van de laatste jaren heb ik wel een beetje inzicht gekregen in de Chinese cultuur en hun manier van zaken doen. Ook via de ESM, een overkoepelende organisatie van Europese voetbalbladen, waarvan Elf ook lid is. Daar hebben twee grote Chinese websites contact mee gezocht met de vraag of ze ook lid mochten worden. Daar heb ik namens de ESM gesprekken mee gevoerd, ook met een Koreaanse site. Ik ben met de ESM zelfs in Korea op bezoek geweest. In Azië zijn veel grote uitgeverijen die vooral geïnteresseerd zijn in het Europese voetbal.
Zo zijn we als Elf in contact gekomen met China. Dan ben je natuurlijk benieuwd naar de link met ADO Den Haag? Sinds Mark van der Kallen ADO heeft overgenomen, drink ik regelmatig een kop koffie met hem. Het werd op een gegeven moment duidelijk dat voor hem de lol er vanaf ging, dat was in de periode met Sjakie van der Hoek. Hij is toen ook uit de Raad van Commissarissen gestapt. Ik denk nog steeds dat het aan drie mensen te danken is dat ADO Den Haag nog bestaat: dat zijn Dé Stoop, John van Ringelenstein en Mark van der Kallen. Als die mensen niet in de club waren gestapt, met eigen geld en voor eigen risico, dan was de club nu weggeweest. Van Ringelenstein (en dat is mede mijn schuld) en Van der Kallen hebben best veel stank voor dank gekregen. Ik merkte vorig voorjaar, tijdens zo’n ontmoeting dat Van der Kallen niet happy was.
Dan moet de Haagse lezer het volgend stukje maar even voor kennisneming aannemen, omdat het over Ajax gaat. Chun Li vertelde mij dat er in China best veel interesse was voor Nederlands voetbal en dat Ajax, mede door de banden met AEGON, regelmatig heeft aangekondigd een tour te gaan maken. Die ging echter – door alle mogelijke suffe redenen – steeds niet door. Hierdoor werd Nederland in China bekend als een land met veel en weinig daden. Ik heb toen tegen Chun gezegd dat hij eens moest gaan kijken of hij geen groot Chinees bedrijf wist dat (gedeeltelijke) aandeelhouder van een Nederlandse club wilde worden, in dit geval van Ajax. Dan zou zo’n bedrijf een Ajax-tour meer kunnen afdwingen, omdat het als aandeelhouder wel serieus genomen moet worden.
Terug naar ADO. Anderhalf jaar geleden was er een grote Chinese bijeenkomst tijdens ADO Den Haag tegen Heracles. ADO won met 3-1. De club had allemaal Chinese bedrijven uitgenodigd en die ontvangst is niet goed gegaan. Die mensen hebben een rondleiding gekregen en werden vervolgens aan hun lot overgelaten in de Residentie club. Al die Chinese zakenmensen kwamen voor het eerst bij ADO en merkten dat de club niet aan het ontvangstniveau van Ajax kon tippen. Kortom, het was voor alle partijen een verloren middag. Toen Chun Li mij dat verhaal vertelde, heb ik dat aan Mark van der Kallen doorverteld. Een paar maanden later hebben Chun en ik een plan bedacht dat er op neer zou komen dat ADO een soort China lounge zou gaan opstarten voor Chinese bedrijven in Nederland. In die opzet zou ADO voor alles moeten zorgen, de ontvangst, de aankleding van de lounge, zodat Chinese bedrijven bij ADO een soort home kunnen vinden.
Omdat ik van korte lijntjes houd, ben ik er direct mee naar Van der Kallen gegaan. Die was ook enthousiast. Maar zoals zo vaak: het basisidee was goed, de praktijk viel tegen. Het bleek namelijk dat de meeste bedrijven meer met Ajax hadden, toen de enige voetbalnaam die ze kenden. Op basis van dat gegeven ontstond een nieuw plan, dat er op neer kwam om een Chinese voetballer bij ADO onder te brengen, zodat er meer binding met die Chinese bedrijven zou ontstaan. Zo kwam die jongen (Wang Chu) uit Luxemburg bij ADO. Uiteindelijk was hij niet goed genoeg. Qua werklust kon de technische staf hem goed gebruiken, maar fysiek kwam hij te kort.
Het idee van de China lounge heeft heel lang boven ADO rondgehangen. Dat is wel typisch ADO. Als je een idee binnenbrengt en je doet zelf de uitvoering niet, dan verliest de club razendsnel de interesse. Na twee trainingsweken was het duidelijk dat de komst van de Chinese speler niet door zou gaan. En toen Chun vervolgens aangaf, dat het China lounge-project niet levensvatbaar was, omdat er – zonder een Chinese speler in de selectie – te weinig belangstelling bestond vanuit het Chinese bedrijfsleven, werd Chun door de meeste medewerkers van de commerciële afdeling en door Piet Jansen eigenlijk niet meer serieus genomen. Alleen Mohammed Hamdi – die nu helaas weg is – bleef voortdurend contact houden en bleef Chun andere mogelijkheden voorleggen.
Op een gegeven moment stelde Mo Hamdi hem voor om sponsor te worden bij de club. Als hij dat zou doen, dan moest de club hem weer serieus nemen. Mohammed vertelde dat de club behoefte had aan een hoofdsponsor voor de jeugdafdeling, omdat Van Arkel ermee zou gaan stoppen. Als Chun daarin zou stappen, kon niemand meer zeggen dat alle verhalen over China gebakken lucht waren. Chun had hierin wel interesse, maar dan zou er bij De Aftrap wel een ontvangstruimte moeten komen. Als hij zijn naam aan de ADO-jeugd zou gaan verbinden, wilde hij Chinese bedrijven gaan uitnodigen. En daarvoor moest het wel een beetje aangekleed zijn. Omdat het niet duidelijk was of ADO de belofte dat op 1 januari het gehele jeugdcomplex herbouwd zou zijn wel zou kunnen nakomen, bleef Chun een paar maanden aarzelen. Zonder ontvangstruimte was de sponsoring – wat hem betreft – weggegooid geld.
Chun en ik hebben afgelopen voorjaar vaak over ADO gesproken. Bij één van die gesprekken vertelde ik hem over het idee dat ik had – namelijk dat Mark van der Kallen het liefste zou willen stoppen – en vroeg Chun of hij geen Chinees bedrijf wist die in ADO wilde stappen. ,,Dan kan ADO voortaan naar China in plaats van Ajax”, voegde ik er voor de grap nog aan toen. Chun zei prompt dat hij er “wel vier”’ wist. Toen me duidelijk was, dat hij het serieus meende, ben ik naar Mark gereden en heb hem op de man gevraagd of hij van zijn aandelen af wilde. ,,Hoezo”, vroeg hij, ,,weet je iemand?” ,,Ja inderdaad”, zei ik, ,,ik denk het wel”. Achteraf bezien een voor ADO historisch kopje koffie dat we daar dronken.
Overigens was het – om alle partijen echt serieus aan tafel te krijgen – van het grootste belang dat Chun met enige autoriteit zou praten. Met veel moeite hebben Mohammed en ik hem overtuigd, dat hij écht eerst sponsor van de jeugd zou moeten worden, omdat anders van al onze verdere plannen niets terecht zou komen. Zo werkt dat nu eenmaal in de voetballerij. Uiteindelijk heeft hij met Piet Jansen een contract afgesloten, hoewel hij toen al het idee had, dat alles wat ADO hem vertelde (namelijk dat het jeugdcomplex op tijd klaar zou zijn) niets klopte. Hij deed het alleen maar op ons verzoek. Om door ADO serieus te worden genomen.
Zo gezegd, zo gedaan. Binnen de kortste keren waren er vier grote Chinese bedrijven geïnteresseerd in de overname van ADO Den Haag. Eén daarvan was het op één na grootst bedrijf ter wereld, China Petroleum. Een ander was Vansen United, een sportmarketing bedrijf dat al in de voetbalwereld aanwezig was. Ze hebben de Italiaanse Supercup al enige keren georganiseerd en ook de Franse Supercup. Ze hadden net een contract afgerond met de Spaanse voetbalbond over een tournee van Spanje door Azië en China. Daarmee leek dit de meest juiste keuze. Eind maart 2014 is de heer Wang naar Den Haag gekomen, in het weekend van ADO tegen PEC Zwolle. Er is twee dagen vergaderd door hem, Paul Beijersbergen, Mark van der Kallen, Chun Li, Floris en mijzelf. Om tien uur op zondagavond 30 maart 2014 werden de handen geschud. Even later zijn Floris en ik dat gaan vieren bij de McDonald’s in Delft!
Dat is eigenlijk het hele verhaal over hoe China en ADO samen zijn gekomen. Het heeft een aantal maanden geduurd, totdat het op papier stond, dat was eind mei. Ergens half juni kwam de hobbel over de bekendmaking, omdat de gemeente Den Haag het gouden aandeel heeft. Vanaf dat moment lag de overname in de publiciteit en ging iedereen met de deal aan de haal. Het is, wat mij betreft, heel jammer dat het een voorwaarde was dat de gemeente een stem bij de overname had. Een formaliteit natuurlijk, maar wel één waardoor de overname in de publiciteit kwam. Het was beter geweest als de deal geheim was gebleven tot alle formaliteiten waren vervuld. Dat was voor iedereen beter geweest.
Kun je eens uitleggen wat dat gouden aandeel precies inhoudt?
"Het gouden aandeel is in handen van de HFC ADO Den Haag en bepaalt dat de naam altijd ADO blijft. En de clubkleuren altijd geel/groen. Zo is het dus, en zo blijft het. Er komen dus geen andere kleuren of iets dergelijks. Daar is het Vansen United ook helemaal niet om te doen. De Chinezen willen van ons leren; van de Haagse jeugdopleiding en van onze cultuur, want ADO is een speciale club met een geweldige geschiedenis. Er is nooit sprake geweest van een verandering in de huidige uitstraling, zelfs niet voordat ze op de hoogte waren van het gouden aandeel.”
De naam van Chun Li is al enige keren gevallen. Hij komt niet altijd positief in het nieuws. Had dat een remmende factor op de overname?
"Dat durf ik niet te zeggen. De enige reden die ik weet waarom het zolang heeft geduurd, zijn de mensen van de Chinese overheid. In augustus, tijdens het laatste gesprek dat ik met Wang heb gehad,was hij nog net zo enthousiast als in maart. En toen speelden de problemen rond Chun al. Het is overigens wel een wonder, dat al die berichten die vanuit ADO zelf kwamen, ze niet tot de conclusie heeft gebracht om het hele project maar af te blazen. Met als meest belachelijke actie, die van Piet Jansen, die zelfs het NOS journaal haalde, door te zeggen dat ADO op zoek was naar een andere investeerder. Hij sprak toen niet namens de club ADO, maar puur als privé persoon. En – zo weet ik – namens een aantal medewerkers.
Wang moet wel gedacht hebben. Hij gaat helemaal naar de andere kant van de wereld om in ADO tientallen miljoenen te gaan investeren. En hoort dan dat een medewerker van de club – via onze nationale tv – laat weten dat ADO hem niet wil, maar op zoek gaat naar een andere investeerder. Als ik hem was geweest, dan zou ik lekker hebben gezegd “stik er maar in.”
Dat klopt, maar dan blijft het feit staan dat Chun Li enige tijd negatief in het nieuws kwam. Toegegeven, de laatste maanden blijft hij wel uit het nieuws.
"Dat klopt en dat is voor alle partijen beter. Maar vergeet niet. Iedereen in de voetballerij wil graag – heel graag – aan China geld verdienen. En Chun op zijn beurt vindt de voetbalwereld machtig interessant. En dus bestaat er altijd het risico dat hij in de maling wordt genomen. Bijvoorbeeld vorig jaar november met de mensen van de voetbalschool ‘balcontrol’. Zodra Mohammed en ik hoorden dat hij daarmee contact had, hebben we hem geadviseerd dat hij van die mensen afstand moest nemen. Heeft hij direct gedaan, maar toen was het al te laat en had Voetbal International hem in het vizier gekregen. Het was destijds onwetendheid en stom, maar is nog steeds één van de dingen die hem wordt nagedragen.”
Dan speelde afgelopen zomer ook nog de zaak van de gestolen blauwdruk van de opzet van een jeugdopleiding.
"Dat is gaan spelen toen Rudi Deighton uit Arnhem de naam van Chun in verband met de overname van ADO Den Haag in de media zag. Chun zou er met zijn plan over de opzet van een jeugdopleiding vandoor zijn gegaan. Die man heeft destijds enorm veel publiciteit gezocht met een website, die ondertussen al niet meer beschikbaar is. Ik ben vanaf het begin betrokken bij de overname en dus van veel dingen op de hoogte. De basis van het bedrijfsplan waarmee Vansen United wil gaan werken, is grotendeels door mij geschreven. Daar staat niks in van het plan van deze Rudi. Ik had nog nooit van deze man gehoord en Chun heeft ook nooit een werkstuk ingebracht voor het bedrijfsplan. Hij heeft zich helemaal nooit met de voetbalzaken rondom de overname bemoeid. Hij onderhield de contacten met China. Ik heb met mensen als Martin Jol, Dick Advocaat en andere oud-voetballers contact opgenomen. Met hen heb ik gesproken en op basis daarvan het idee geschreven over hoe je een Haagse voetbalclub neer zou moeten zetten, inclusief de jeugdopleiding.
In essentie is het niets meer dan een zakelijk geschil tussen die Rudi en Chun. Met ADO Den Haag heeft het in ieder geval helemaal niets te maken. Die heer is ook bij Mark van der Kallen en Piet Jansen geweest. En als Piet Jansen iets had kunnen gebruiken om de overname van Vansen United tegen te houden, zou hij dat zeker gebruikt hebben. Dat kan ik je verzekeren! Dat is niet gebeurd, dus iedereen kan nu wel geloven dat er geen relatie is met ADO Den Haag.”
Via de site van ELF Voetbalmagazine heb je diverse keren laten weten een voorstander van deze deal te zijn. Ben je niet bang dat als de deal afketst, je dan publiekelijk wordt afgebrand?
"Natuurlijk. En dat is in de afgelopen maanden ook al vaak gebeurd! Maar zonder risico’s leven is geen leven. De beste manier om veilig dood te gaan is om nooit je bed uit te gaan. Dat past niet bij mij. Ik heb in mijn zakelijk leven getracht om – als ik een grote kans zag – die ook te grijpen. En dit is zo’n kans. Alles wat er dit seizoen bij ADO Den Haag gebeurt, bewijst voor mij dat dit – zo schommelen rond de 12de / 14de plaats – het maximale is dat ADO in de huidige vorm kan bereiken. Sinds de tijd van Boskov (1975) is de club, maar viermaal in het linkerrijtje geëindigd, verder is er altijd een strijd tegen degradatie geweest. De club heeft zelfs een periode meer dan tien jaar over gedaan om weer terug uit de Eerste Divisie te komen. Ik denk dat dit ADO nu op zijn max zit. Daar kunnen we wat aan doen. Of we kunnen blij zijn met wat we hebben en blijven maar doorsukkelen. Dan blijven we ook lekker Haags en kunnen ieder jaar lekker keuvelen over de 6-1 nederlaag bij PEC of Vitesse.
Voor mij moet voetballen maar om één ding gaan: streven naar het hoogste. Ik vind dat iedere Eredivisieclub op 1 augustus moet verkondigen dat ze voor het kampioenschap gaan. Of je nu Excelsior, FC Dordrecht of Ajax bent. Daar doe je het toch uiteindelijk voor, om de beste te zijn of te worden. Er zijn vele wegen om dat te bereiken. In Den Haag hebben we nu weg A, B, C, D, E, F, G allemaal al geprobeerd. Tot en met weg Y. Niet één weg heeft geleid tot een kampioenschap. Deze weg (zeg maar weg Z) via de Chinese investeerder lijkt mij – en gelukkig met mij nu steeds meer mensen – een gigantische mogelijkheid om wel een mooie stap te maken. Overigens gaat het niet vanzelf. Óf we kunnen nu op z’n Haags lekker gaan zitten wachten, totdat die Chinezen het verklooien, want daar zijn we in Den Haag wel goed in, óf we gaan de komende jaren werken aan de weg omhoog. No guts, No glory,
De kans op mislukking zou voor mij als privépersoon geen reden moeten zijn om deze mogelijkheid niet aan te pakken. Ik ben veel meer ondernemer dan ambtenaar. Natuurlijk was er een gigantisch afbraakrisico voor mijzelf in het geval dat de deal niet zou zijn doorgegaan. Dan zou iedereen op de tribune boos naar mij hebben zitten kijken, want ik was natuurlijk nooit weggebleven.
Maar – voor alle duidelijkheid – mijn persoon is in deze overname natuurlijk totaal van ondergeschikt belang. Dit is voor ADO – hoop ik, denk ik, verwacht ik – dé kans om nationaal aan te haken bij grotere ploegen. Het is in ieder geval een kans zoals de club – in de 50 jaar dat ik haar volg – nog niet eerder heeft gehad. Ik hoop als supporter dan ook vurig dat dit de kans wordt. Zo niet, dan zit ik er volgend jaar gewoon weer bij. Zelfs als we onverhoopt weer met 6-1 van de Go Ahead Eagles verliezen.”
Je geeft aan dat we de boot hebben gemist na 1975, als we beredeneren dat het Nederlandse voetbal sinds die tijd een enorme groei heeft doorgemaakt, sportief maar ook financieel. Ligt de reden daarbij ook niet een beetje aan het feit dat Den Haag een ambtenarenstad is, waar niet veel bedrijven zijn gevestigd?
"Dat speelt zeker mee, maar er zijn twee oorzaken. Ook een aantal generaties Haagse fans is debet aan de stagnatie van de groei van de club. Het is een godswonder dat de club nog bestaat als je terugkijkt wat er allemaal op het gebied van hooligans is gebeurd. Ik heb ooit eens getracht het aantal wedstrijden dat ik heb gezien bij te houden, die of gestaakt of onderbroken waren en ik kwam uit op 27 wedstrijden. Daar ligt ook de naamsverandering aan ten grondslagen, omdat FC Den Haag in Nederland synoniem stond aan supportersgeweld. Niet omdat de schuld altijd aan Haagse zijde lag, want er zijn in Nederland andere clubs met fans die minimaal net zo erg waren, maar werkelijk alles werd wel afgerekend op FC Den Haag. In ons nieuwe stadion gaat het gewoon goed, maar nog blijft die naam – gelukkig nu nog maar heel weinig – aan de club hangen. Dat duurt zolang om daar vanaf te komen.”
Maar omdat de stad geen groot bedrijf heeft, blijft de club altijd afhankelijk van een rijke man (Stoop, Van Ringelestein of Van der Kallen) of van het bedrijf zoals Vansen United?
"Dat denk ik wel en zo is het in het verleden dus ook altijd geweest. Vergeet niet dat we ook nog Alrecon hebben gehad. Alles is anders geworden na de fusie tussen Holland Sport en ADO en de nieuwe club een miljoen gulden subsidie kreeg, waarbij iedereen dacht dat het genoeg zou zijn om de club landskampioen te maken in 1971. De club eindigde toen in de top vijf. Daarna is de club lange tijd eigenlijk min-of-meer eigendom gebleven van de gemeente en er zaten zelfs twee ambtenaren in het bestuur van de club. Dat was de tijd voor Stoop. Zo kon het gebeuren dat een ambtenaar van de gemeente Den Haag – mijnheer Linthout – in een bestuursvergadering eiste dat onze Noorse international Roger Albertsen verkocht moest worden, omdat hij in de uitwedstrijd tegen Willem II een rode kaart had gekregen. De reputatie van FC Den Haag kon niet hebben dat een speler van de club uit het veld was gestuurd, zo meende deze ambtenaar. Zo erg was de situatie, de club was niet in handen van het bedrijfsleven, maar van ambtenaren van de stad Den Haag. Geloof mij maar, dan is een zakenman als Stoop of Van der Kallen heel wat beter.”
We hebben wel meer vreemde voorzitters gehad, wat dacht je van de motorrijder?
"Walraven bedoel je. Ja, het was jarenlang lachen, gieren en brullen in Het Zuiderpark…. Al het mogelijke pluimage is in de loop der jaren wel voorzitter van onze club geweest. ADO werd steeds in rare situaties gedwongen om – door het ontbreken van grote sponsoren en de problemen met de supporters – om met privépersonen in zee te gaan. Soms ging dat goed, zoals met Stoop en soms niet.”
Je hebt het al aangegeven, dat iedereen overtuigd is, dat de deal doorgaat. Waarom heeft de club niet in de zomermaanden al wat geld geïnvesteerd in nieuwe spelers? De kosten gaan toch de baten vooruit?
"Dat weet ik. Maar voor het antwoord hoef je alleen maar naar de laatste fase onder het bewind van John van Ringelenstein te kijken. Toen hebben mensen heel grote financiële risico’s genomen en daardoor het voortbestaan van de club in gevaar brachten. Met als uiteindelijke resultaat dat Mark op het allerlaatste moment de club voor een faillissement heeft behoed. Wat iedereen ook van Beijersbergen en Van der Kallen kan zeggen, ze hebben het uitgavepatroon bij de club weer zo veranderd, dat er niet meer geld is uitgegeven dan er binnenkwam. ADO heeft drie seizoenen winst gemaakt, een absoluut unicum! Ik ben ervan overtuigd, dat ze dat volhouden zolang zij de baas zijn. En dat blijven ze totdat het geld is overgemaakt.”
Maar komt de club dan niet in de problemen in de winterstop? Als het al zo lang moet duren om acht miljoen over te maken. Hoe lang duurt het dan straks niet om tien miljoen over te maken?
"Mij is verteld, dat dit los staat van elkaar. Het duurt helemaal niet lang om ‘gewoon’ geld over te maken vanuit China. De Chinese regering wil geen zeggenschap hebben over betalingen, maar WEL over de overname van buitenlandse bedrijven door Chinese. Dat zorgde voor de vertraging. Zodra de deal officieel rond is, kan Vansen United gewoon een Vansen United BV in Nederland oprichten, een bankrekening openen en daar geld op storten. Dan bestaat er geen vertraging meer. De vertraging zat hem alleen maar in het uitblijven van de toestemming van de Chinese overheid om een Europees bedrijf te kopen. En dan maakt het niet uit of dit de Hoogovens, ADO Den Haag of De Porseleinen Fles betreft.”
Er wordt een beeld gecreëerd, dat we direct de transfermarkt opgaan om spelers te kopen en over twee jaar spelen we voor de titel? Is dat wel reëel?
"Natuurlijk moet er wel in spelers geïnvesteerd worden deze winter. Dat is gezien de kleine selectie duidelijk. Maar als het aan mij zou liggen, moet de aandacht eerst ergens anders op komen te rusten. ADO kan alleen maar bouwen aan een een goede stabiele cluborganisatie als er een gedegen fundering ligt. Die fundering ontbreekt nu soms helemaal en is elders te zwak. Het heeft geen enkele zin om in het wilde weg spelers te kopen als die fundering niet goed is. Dat staat ook apart omschreven in het contract met United Vansen. De Chinezen gaan speciaal investeren in de jeugdopleiding. Ook zij willen bereiken dat er een echte voetbalorganisatie gaat ontstaan bij ADO. Want dat ontbreekt al heel lang. ADO moet een echte voetbalclub worden. Dat is mijn mening.”
Als die fundering beter moet worden, dan valt de bouw van de sportcampus in Het Zuiderpark op een ideaal moment.
"Als je dat goed wilt doen, is dat zeker het juiste moment. De opstallen van het jeugdcomplex De Aftrap moeten worden uitgebreid. Daar moeten meer mogelijkheden komen. ADO zet nu zelf iets neer, maar met de Chinese bijdrage kan dat heel wat anders gaan worden. Als je dat kunt combineren met allerlei sporten en sportmedische faciliteiten op nog geen tweehonderd meter afstand, dan moet je dat zeker doen. Dat zou zelfs ideaal zijn.”
Dus als ik je goed begrijp, zou ADO over vijf of zes jaar de aansluiting kunnen bewerkstelligen met de vaderlandse top?
"In de huidige Eredivisie kun je met enkele gerichte aankopen al grote sprongen maken, maar dat is niet structureel. Als je structureel mee wilt doen in de voetballerij, dan duurt dat langer. Je kunt wel gokken op buitenlandse spelers, maar dat is ook korte termijn politiek. De kans dat het fout gaat, is enorm groot. Het begeleiden van deze spelers is intensief en de topclubs hebben daar speciaal mensen voor in dienst. Je kunt best buitenlandse spelers aantrekken, maar het heeft weinig zin als deze de gehele dag met een treurig gezicht op een terras in Kijkduin zitten. Daar is nog niet iemand goed van gaan voetballen.”
Maar toch heeft Vitesse met het aantrekken van één absolute topspeler bewezen dat je een kans maakt op de titel?
"Als ADO al het beschikbare geld zou investeren in het aantrekken van Drogba of Eto’o, dan eindig je in de huidige Eredivisie al heel snel bij de eerste vier. Daar ben ik van overtuigd. Ik vraag mij alleen af of dit een structurele oplossing is. Het zou wel heel spectaculair zijn. Maar ik zat bij Radio West in de studio in een programma over de overname en daar kon iedereen inbellen. Dat deden ook Vitesse supporters en niet één was negatief over de Russische overname. Zonder hun inbreng was Vitesse er waarschijnlijk helemaal niet meer geweest. Of ze hadden dit seizoen tegen NEC in de Jupiler League gespeeld. Dat is wel een verschil met de overname van ADO. Als deze bij ADO afketst, is dat niet het einde van de club. Dan gaat men gewoon verder waar ze nu staan.”
Maar waarom komt er niet meer publiek bij Vitesse sinds de overname. Kan dat bij ADO straks ook niet gebeuren?
"Vergeet niet dat Vitesse altijd een kleine club is geweest in het verleden. De club die bij toeval eens promoveerde en toen met 12-0 bij Ajax verloor. De grote club uit die streek is eigenlijk NEC. Vitesse is een kind met een waterhoofd wat ooit eens door Karel Albers is opgepakt, waarbij een groot stadion is neergezet. Die club zal voor altijd door externen geleid worden. Het is een kleine club die op steroïden staat.”
Ik hoor ook vaak de opmerking vallen dat voor niets de zon op gaat. Jan Hermen doet het ook niet voor niets. Daarom de vraag: Wat zit er voor jou in na de overname door de Chinezen? Ga jij een functie krijgen binnen de club?
"Dat weet ik niet. Wang heeft mij gevraagd of ik, op welke manier dan ook, betrokken wil blijven binnen ADO. Ik heb toen gezegd dat ik dat wel graag wil doen, omdat ik voor de hele deal een grote – een hele grote – verantwoordelijkheid voel. Maar ik ga zeker niets in de algemene lijn bij ADO doen. Dat doe ik binnen Elf Voetbalmagazine ook al niet meer en is bij Fontein in meer dan goede handen. Wat ik wel heel erg graag zou willen doen, is een rol spelen in het in elkaar brengen van de Haagse voetbalhistorie en het huidige ADO. Ik heb al een keer een bijeenkomst in het stadion georganiseerd met Chun Li en twaalf oud-spelers. Van Theo van den Burgh tot Karel Bouwens, Harry van der Laan en Cor Lems. Ik heb in die 50 jaar dat ik bij ADO kom, genoeg mensen leren kennen. Daar zou ik graag een rol in willen spelen; om de oude ADO-, en FC Den Haag-mensen weer op de één of andere manier bij de club te betrekken. Om die mensen het gevoel te geven dat er bij ADO behoefte is aan hun kennis en voetbalgogme. Het is gewoon dood en doodzonde dat dit nog steeds niet gebeurt.
Ik noem als voorbeeld Harry van der Laan, die nog steeds clubtopscorer is in het betaalde voetbal en een aparte manier van scoren had. Het zou mooi zijn als hij dit bijvoorbeeld eenmaal per week overbrengt aan de spelers van ADO. Het is jammer dat Karel Bouwens bij AZ enige tijd geleden de functie had om spelers te begeleiden, niet in diezelfde functie bij ADO rondloopt. Cor Lems met zijn enorme ervaring en inzet zelfs geen rol heeft in bijvoorbeeld de scouting! Nu we weer op de Scandinavische toer zijn, moet je gebruik maken van Bo Augustsson, Tor Fuglset en anderen. Zo kan ik een netwerk van meer dan honderd mensen opzetten, waarvan ik zeker weet, dat ze graag iets voor ADO zouden willen doen. En dat allemaal in ruil voor een stukje waardering, dat krijgen ze nu namelijk niet. Het meest stuitende wat ik daar ooit over gehoord heb, is Cor Lems die een aantal jaren geleden zijn kerstpakket kwam ophalen, niet verder kwam dan de receptie, omdat er bij niemand waarbij navraag werd gedaan er de kennis was dat dit een speler was, die heel veel voor de club heeft betekend. Dat mag niet meer gebeuren. Nooit meer!
Daar zou ik graag een rol in willen spelen en dat heb ik Wang ook verteld. Als ik dan lees dat Fraser een klankbordgroep heeft die bestaat uit vijf Rotterdammers, dan weet ik zeker dat dit ook mogelijk is met tien Hagenaars. Er zijn zoveel mensen die staan te popelen om iets voor de club te doen, maar die willen wel gevraagd worden.”
Is het aantrekken van Maarten Fontein een goede zaak voor ADO, gezien zijn connecties met China?
"Daar ben ik wel van overtuigd, maar ik vind het kwalijker dat Piet Jansen er nog zolang heeft mogen zitten, nadat hij besloten had om op te stappen. In het bedrijfsleven is het zo dat als iemand besluit om weg te gaan, hij per direct afscheid moet nemen van zijn functie. Jansen heeft veel te lang zaken kunnen regelen, terwijl iedereen wist dat hij weg zou gaan. ADO had direct afscheid van hem moeten nemen. Wat het wel geleerd heeft, is dat de club nooit meer een algemeen directeur moet aanstellen die niet uit de voetballerij afkomstig is.
Dat er nu een heel ervaren directeur zit met een voetbalverleden is een goede zaak voor de club. Nu zal het niet snel meer gebeuren – zoals twee jaar geleden nog is voorgekomen – dat ADO bij de KNVB in categorie 1 belandt, omdat de begroting niet goed is opgemaakt. Ook de spanningen binnen de club zelf tussen de voor- en tegenstanders van de Chinese overname konden maar voortwoekeren, omdat Jansen er te lang heeft gezeten. Daarom is het aantrekken van een ervaren onafhankelijke bestuurder een heel goede zaak. Fontein heeft natuurlijk een Ajax-verleden, maar niemand heeft het idee dat daar een Ajacied loopt. En als hij bij VI TV gekscherend “de ijscoman” wordt genoemd, besef dan wel dat hij werkte bij Unilever, dat behoort tot de top 50 bedrijven van de wereld!”
Als je binnen de voetbalwereld spreekt over Chinezen en voetbal, blijven kreten als matchfixing, Lierse en Belchinees het meest hangen. Werkt dat de overname tegen?
"Niet als je serieus over de overname praat. Het is net zo gek als dat iedereen in China zou denken dat alle Nederlanders op klompen lopen en tulpen in de tuin hebben staan. Of dat al onze bedrijven net zo corrupt zijn als Vestia. Het is een door de media geschapen beeld. China heeft 1,3 miljard inwoners. Als er daar drie bij zitten die in België de boel oplichten, zijn die ander 1.299.999.997 inwoners toch ook geen oplichters? Ik denk dat ze bij Vansen United nog nooit van Lierse of die zaak gehoord hebben. Chinezen gokken graag, net zoals in heel Azië. Ik denk dat van alle mogelijke problemen bij deze overname dit probleem wel het minste is.”