Bron van dit artikel
Datum plaatsing: 20-01-2010 17:25:00
ADO Den Haag en wethouder Dekker voetballen op mijnenveld
ADO Den Haag spelers Kees Luijckx en Timothy Derijck hebben vandaag in het ADO Stadion op een "mijnenveld'een voetbalclinic gegeven. Deze werd echter wreed verstoord door iets wat leek op ontploffende landmijnen.
De Haagse wethouder Sander Dekker (Onderwijs, Jeugd en Sport) en Stefan De Keersmaecker van de dienst Humanitaire Hulp van de Europese Commissie trapten rond 17:00 uur officieel voor de clinic af. Zo'n 40 Haagse jongeren deden mee aan deze clinic die plotseling wreed werd verstoord door harde knallen en enorme rook. Het leek alsof een van de jongens, Olivier Smalling op, een landmijn was gestapt.
Uiteraard was een en ander in scene gezet. Het betrof een actie om aandacht te vragen voor de dienst Humanitaire Hulp van de Europese Commissie.
“Elders ter wereld is het leven voor leeftijdsgenoten letterlijk een mijnenveld. Het is geweldig dat deze Haagse jongeren en ADO Den Haag spelers daar op zo’n manier aandacht voor vragen. Europa helpt door noodhulp te bieden.”
Stefan De Keersmaecker van de dienst humanitaire hulp van de Europese Commissie vult aan: “Waar de nood het hoogst is helpt de Europese Unie door noodhulp te bieden, zoals nu bijvoorbeeld in Haïti.”
De Haagse scholier Olivier Smalling deed mee aan de clinic. “Ik vind het een goed initiatief en denk dat mensen hierdoor zeker meer aandacht zullen hebben voor noodgebieden.”
Europese Commissie
De afdeling Humanitaire Hulp van de Europese Commissie organiseerde de voetbalclinic en vroeg hiermee aandacht voor gebieden elders ter wereld waar jongeren elke dag kans lopen op een landmijn te stappen bij het spelen. Rond het veld werden waarschuwingsborden voor mijnengevaar opgehangen.
Voetballen op een ‘mijnenveld’ is in Nederland geen gewone zaak. In gebieden waar oorlog heeft plaatsgevonden, spelen jongeren helaas wel op velden waar mijnen liggen. De dienst Humanitaire Hulp van de Europese Commissie biedt steun bij het opruimen van mijnen. Daarnaast financieert de Europese Commissie overal ter wereld noodhulp bij rampen of in oorlogssituaties. De Commissie verleent noodhulp aan mensen in rampgebieden om te zorgen voor basisbehoeften als schoon water, onderdak, gezondheidszorg, voedsel en veiligheid.