support Casper
 
volg adofans.nl op ....
social media links volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 VOL 22 14 4 4 46
2 EXC 22 13 5 4 44
3 DOR 22 10 7 5 37
4 CAM 21 11 2 8 35
5 ADO 21 9 7 5 34
6 DBO 20 9 6 5 33
7 GRA 20 9 5 6 32
8 EMM 20 9 5 6 32
9 HEL 21 9 4 8 31
10 RJC 20 8 6 6 30
11 TEL 22 7 8 7 29
12 EIN 21 7 5 9 26
13 JAZ 22 7 5 10 26
14 TOP 21 6 7 8 25
15 MVV 21 5 8 8 23
16 VVV 22 6 4 12 22
17 JAJ 21 5 6 10 21
18 JPS 21 6 3 12 21
19 JUT 20 2 6 12 12
20 VIT 22 4 7 11 -8
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
vi.nl

Datum plaatsing: 29-10-2014 10:46:00

'ADO Den Haag blijft niet eeuwig in de wachtstand'


De twijfel regeert in Den Haag. Hoewel ADO dankzij een 2-0 zege op FC Dordrecht een sportieve crisis bespaard bleef, weet helemaal niemand wat de nabije toekomst zal brengen.


door Freek Jansen

 

Over een trainer vol kopzorgen, een directeur met een trein, een overbodige technisch manager en een verdwenen Chinees. Een update vanuit de Residentie.

 

Waan van de dag

Vrijdagavond in het Forepark. De regen komt met bakken uit de hemel, maar dat deert de spelers van ADO Den Haag niet. Ze hebben zojuist in een armetierig schouwspel met 2-0 afgerekend met FC Dordrecht en lopen een ereronde. De op-luchting is voelbaar. Vandaag telde alleen het resultaat, en ondanks de zichtbare beperkingen van de ploeg, staat ADO weer boven de streep.

 

Een scenario waar Henk Fraser eerder in de week nog vurig op hoopte. Het kan snel gaan. Nog niet zo heel lang geleden was het Fraser-effect een begrip in de Eredivisie en werd hij in Den Haag op handen gedragen. Nu volgen de kritische noten elkaar in rap tempo op. Fraser zou ADO aan-vallender moeten laten spelen, zou te veel een Rotterdamse kliek om zich heen formeren en bovendien een ervaren trainer in de staf missen. Het zijn geluiden die door de buitenwereld worden verspreid, maar waar de hoofdpersoon zelf helemaal niets mee kan. ‘Na die sterke reeks, wist ik dat er een moment zou komen dat het niet allemaal goed valt. Ik had alleen niet verwacht dat het al zo snel zou zijn, en dat maakt ook mij als trainer vogelvrij. Niet dat ik er verder mee bezig ben. ADO staat voorop, en we moeten zo snel mogelijk weg uit de onderste regio. Daar ben ik verantwoordelijk voor. Vorig seizoen leefden we na de winterstop met die fantastische reeks boven onze stand, nu eronder."

 

Een nuchtere blik, maar Fraser weet als geen ander dat die opvatting niet opgaat voor veel mensen in Den Haag en omgeving. "We doen tegenwoordig toch alles met statistieken? Nou, pak ze van de afgelopen dertig jaar er maar bij. Het is op en af, pieken en dalen, maar de heersende mening is toch weer steeds dat ADO in het linkerrijtje moet spelen, misschien wel voor Europees voetbal moet gaan. Het is de waan van de dag. Als het even meezit, is dat direct de norm bij deze club. Maar wat heeft ADO nou in de afgelopen dertig jaar bereikt?’ Fraser heeft het dan zeker niet alleen over de buitenwacht. ‘Als het even goed gaat, dan is dat volgens de club dé manier en vallen zaken stil. Vervolgens is het wachten tot de club het vuur aan de schenen staat, en dan moet er plots worden gehandeld. Dan is het een komen en gaan van directeuren, een komen en gaan van trainers. Wil ADO echt eens zichzelf ontwikkelen, dan is het tijd voor stabiliteit. In de organisatie, op voetbaltechnisch vlak, in de randvoorwaarden. Niets ten nadelen van de vorige directeuren, maar bij Maarten Fontein heb ik nu wel echt het gevoel dat hij wil doorpakken. Hij kan een cruciale rol spelen richting een betere toekomst."

 

Fraser is strijdbaar, maar wordt in zijn gedachten soms moedeloos. Over zijn te smalle selectie, over de arbitrage, maar ook over de dagelijkse randzaken bij de club. Al een paar keer moest hij vroegtijdig de training staken, omdat de ME een oefensessie op de tribunes had. Met rookbommen, geschreeuw, en alles erop en eraan. En op de afgelopen donderdagtraining was hij door allerlei geluiden van trillende boormachines nauwelijks te verstaan voor de spelers. ‘Die dingen nu aandragen, is niet slim. Dan zal je altijd mensen vinden die zeggen: Kijk, hij zoekt excuses voor de resultaten. Dus roep ik het niet te hard, maar natuurlijk erger ik me eraan.’



ADO-trein

Fraser is kritisch, naar zichzelf, maar ook naar de club. Zijn toon verandert echter als het onderwerp Chinezen op tafel komt. ‘Ik heb daar geen invloed op, het houdt me niet bezig, dus wat moet ik erover zeggen?’ Of hij denkt dat het rondkomt? "Geen flauw idee. Ik lees nu weer eind december misschien. Nou ja, laat dat zo zijn, dan zal het vast ook weer een jaar duren voordat het invloed heeft op het voetbaltechnische verhaal. Voor mij zijn andere zaken nu problematischer dan dat er wel of geen Chinees geld komt."

 

Fraser heeft geen mening over de Chinezen en is daarmee een uitzondering in Den Haag. Er gaat geen dag voorbij of er wordt over gesproken. Waar is Wang? zou een mooie naam van de soap kunnen zijn. Of: De Deadline nadert, hoewel dat begrip in Den Haag een andere betekenis heeft dan in de rest van het land. 30 augustus, 11 september, medio oktober, en nu weer 31 december. Op de eerste drie data was er geen acht miljoen euro, het overnamebedrag, te ontdekken op de rekening van grootaandeelhouder Mark van der Kallen. Hoe heldhaftig er ook werd gerept over een deadline, als de datum daar was, werd er weifelend gesproken over de moeizame houding van de Chinese overheid, de complexiteit van de transactie richting het Westen en zelfs de vakantieperiode in China werd er al eens bij gepakt. Maar onlangs werd er wel verkondigd dat er inmiddels dagelijks mailcontact is met meneer Wang, de baas van United Vansen. Voor wat het waard is.

 

De scepsis neemt toe. Bij elk uitduel van ADO hangt er tegenwoordig een spandoek waarin de club voor gek wordt gezet. Bananasplit is er niets bij, maar de aanhouder wint. Althans, daar geloven de beleidsbepalers in de Hofstad in. Algemeen directeur Maarten Fontein, die sinds 1 september aan het roer staat in Den Haag, is ambitieus van start gegaan. Onder zijn leiding moet de volgens Fraser oh zo verlangde stabiliteit vat krijgen op de club, moet ADO meer zijn dan een doorgeefluik van directeuren die roepen dat de club een sleeping giant is. Fontein wil zijn kennis uit het verleden, opgedaan bij Ajax, AZ en commissies van de UEFA, implementeren in de club. Hij begon met een luisterend oor, maar sprak afgelopen week bij een intern overleg al rigoureuze woorden. Wie niet meewil op de ADO-trein moet dat zelf weten, maar er telt nog maar één koers. En het ging in dit geval om een sneltrein, die de club omhoog moet stuwen. ‘Nu komt er een tijd om aan te pakken en door te pakken’, zegt Fontein. ‘Dat zijn ze hier niet allemaal gewend, maar het moet gebeuren. Op allerlei vlakken, daar is deze club ook aan toe. Maar dat moet wel als één geheel. ADO is een club met verschillende stromingen, maar alleen de koers van de club moet tellen. Voor iedereen.’

 

Schijnfunctie

Mooie woorden, maar wat is het waard als de Chinese deal afketst? Volgens Fontein is er absoluut geen twijfel. Afgelopen week liet hij intern weten dat hij er heilig van overtuigd is dat het geld er komt. Een uitspraak die hij baseert op zijn kennis van de Chinese markt en zijn contacten met de betrokken personen. De overtuiging van de directeur wordt echter niet blind overgenomen. Onder Fontein moet een hele nieuwe organisatie van de grond komen, alleen het scheelt nogal of de grote leider in Peking of, zoals nu, in Rijswijk zetelt. Daarbij snakt het personeel naar duidelijkheid, zeker aan de voetbaltechnische kant.



Om van het gezeur over gebrekkige voetbalkennis in de organisatie af te zijn, strikte de vorige algemeen directeur Piet Jansen vorig jaar Rob Meppelink als technisch manager. Hij zou verantwoordelijk worden voor de jeugdafdeling én het technische beleid rond de selectie. Van dat eerste deel was iedereen op de hoogte, van die tweede toevoeging niet. In overleg werd begin dit jaar besloten dat zijn positie in augustus nader zou worden bepaald. Zolang ADO op het hoogste niveau actief zou zijn, was Meppelink niet nodig bij de selectie, want dan zou er op zoek worden gegaan naar een andere constructie.

 

In augustus was de raad van commissarissen echter zo druk met de Chinese deal en hun eigen positie, dat de functie van Meppelink erbij inschoot. Gevolg is dat zijn rol nog altijd voor verwarring zorgt. Bij veel transfers afgelopen zomer was de inbreng van de technisch manager nihil. Voor de bühne mocht hij komen opdraven, om bij een presentatie op de foto te gaan en een handtekening te zetten. Waar bij andere clubs een technisch manager de voetbaltak grotendeels runt, betekent die job in Den Haag vooral een schijnfunctie. Meppelink heeft zijn handen vol aan de jeugdopleiding, maar hoopt in de toekomst onderdeel te worden van het technisch hart. "Het is niet meer van deze tijd om een etiket te plakken op een functie bij een voetbalclub. Je moet allround zijn, en zo zie ik ook mijn rol. De ene keer is het meer naar de jeugd gericht, dan meer naar het eerste elftal." Volgens het ideaalmodel van Fontein komt er echter een zwaargewicht als technisch directeur, waarna Meppelink zich vooral met de jeugd moet gaan bezighouden. Hoewel Fraser positief is over de technisch manager, geldt dat lang niet voor iedereen. Meppelink wordt gezien als een uitvinder, die vooral open deuren intrapt, en onbedoeld brengt zijn onduidelijke rol een volgende tweespalt binnen de club teweeg.

 

Chinese vijver

De soap rond Meppelink is symbolisch voor de onrust en onduidelijkheid binnen de club. Al decennialang wordt ADO gedomineerd door allerlei verschillende stromingen, allen met eigen aanhangers, eigen lijntjes en eigen agenda’s. Het zal de grootste uitdaging worden voor Fontein om al die uiteenlopende groepen dezelfde kant op te krijgen. Zolang niemand duidelijkheid heeft over de nabije toekomst, is dat echter sowieso een utopie. Tussen alle mogelijke toekomstperspectieven door, staat de actualiteit echter niet stil. Het technisch kader draait inmiddels door, met de scouting die zich bezighoudt met spelers die in de toekomst interessant voor ADO kunnen zijn. Tot voor kort werden twee vijvers aangehouden: de ADO-vijver en de Chinese vijver. Spelers die volgens de huidige constructie haalbaar zijn, en spelers die met de beloofde kapitaalinjectie in beeld zouden kunnen komen.

 

Het hoopvolle toekomstbeeld van Fontein werkt niet op alle geledingen door, aangezien het technisch kader binnen de club zich voorlopig alleen nog zal richten op de ADO-vijver. Een logische ontwikkeling en iets waar ADO altijd op kan terugvallen. Hoe wankel de organisatie ook is, onder Van der Kallen en Beijersbergen is het voetbaltechnische gedeelte altijd goed gerund. De selectie herbergt jonge spelers met doorverkoopwaarde en voor buitensporige salarissen hoeft een speler niet meer aan te kloppen in de Hofstad. Het salarisplafond staat op 250 duizend euro. Alleen Wilfried Kanon is als non-EU-speler een uitzondering, maar in zijn geval zijn constructies opgenomen die het extra bedrag dekken. Een nieuwe eigenaar neemt dus een gezonde organisatie over.

 

Terwijl directeur Fontein er zeker van is dat het Chinese geld er komt, rekent grootaandeelhouder Van der Kallen helemaal nergens meer op. "We zitten er scherp op, maar als ik heel eerlijk ben, duurt het me allemaal wel te lang. Daarom laat ik me ook niet meer verleiden tot hoopvolle gedachten dat het rondkomt. Ik zie geen enkele aanleiding momenteel om te roepen dat het goed gaat komen. We blijven in ieder geval niet eeuwig in de wachtstand staan. Er zijn inmiddels ook andere geïnteresseerden. Niet dat het zomaar morgen rond is, alleen we merken wel dat ADO er goed op staat. Meer kan ik nu nog niet melden." Als geslaagd zakenman, en redder van de club, laat Van der Kallen zich leiden door realisme. Hij heeft samen met Paul Beyersbergen de club in de afgelopen acht jaar opgebouwd van failliet zorgenkindje in de Eerste Divisie tot stabiele, gezonde Eredivisie-club. Moet hij dat werk met een dubieuze deal uit handen geven?"‘We geven ze nog even de tijd, maar ik heb er een hard hoofd in. Verder is het goed dat we ons met het heden bezig houden. Onder Fontein moet er rust en een betere organisatie komen. En sportief moeten we wegkomen van de onderste plekken."

 

Wie Van der Kallen zo aanhoort, gelooft steeds minder in de komst van Wang. Maar hoe zit het tot slot dan met Chun Li, dekleine Chinees die ADO nog niet zo heel lang geleden als tussen-persoon met snode plannen naar zijn hand wilde zetten? Li beloofde van alles, maar wekte vooral veel ergernis op. Helemaal toen hij half augustus de spelers allerlei mooie premies in het vooruitzicht stelde. Een luchtbel, die Fontein direct na zijn aanstelling doorprikte. Sindsdien lijkt Li zijn rol te begrijpen en toont hij zich zelden meer in het Kyocera Stadion. Of het een voorbode is voor het luchtkasteel van de grote Chinees, meneer Wang, is een realistische gedachte. Helemaal niemand in de Hofstad weet hoe het echt zit, en dat is bijzonder pijnlijk voor de volksclub. Als dan ook nog eens de sportieve prestaties achter-blijven, dan is verdere onrust en imagoschade slechts een kwestie van tijd.