Bron van dit artikel
Datum plaatsing: 14-11-2020 09:28:00
ADO a la Netflix, wordt vervolgd
Geen andere Nederlandse club beleeft zulke roerige tijden, de ontwikkelingen in Den Haag zijn een tv-serie waard
door Marijn Abbenhuijs
Sinds Mohammed Hamdi algemeen directeur is, lijkt ADO Den Haag het decor van een absurde Netflix-serie. Koerst de club, na twee ongelukkige trainerskeuzes, af op de afgrond of belandt ADO nu in rustiger vaarwater?
Strak in pak en eensgezind liepen Mohammed Hamdi (algemeen directeur), Martin Jol (hoofd technisch hart), Albert van der Dussen (performance & operational director youth) en Taco van den Velde (hoofd scouting & data-analist) afgelopen zondag de Ernst Happel Lounge van het Cars Jeans Stadion binnen. Borst vooruit, lichte grijns op de gezichten, scherpe blik richting de journalisten die meer willen weten over het ontslag van trainer Aleksandar Rankovic.
Het had de beginscène van een nieuw seizoen van een spetterende Netflix-serie kunnen zijn. Eentje waarin de vier hoofdrolspelers uitstralen dat zij hun gelijk deze keer écht gaan bewijzen.
Want als een producent een jaar geleden had besloten om à la Sunderland 'Til I Die ADO Den Haag op de voet te gaan volgen, was dat een schot in de roos geweest. Geen voetbalclub in Nederland beleefde zo'n roerige tijd als ADO.
Op 31 januari van dit jaar verscheen in deze krant een reconstructie van de eerste maanden met Hamdi als directeur. Een periode vol interne spanningen en grootschalige reorganisaties. In de persoon van Hamdi had de Chinese eigenaar United Vansen meer inspraak dan ooit in Den Haag. Tegenstanders noemden hem 'een zetbaas van China', voorstanders hoopten dat hij erin zou slagen om van ADO eindelijk een eensgezinde organisatie te maken, met de Chinese grootaandeelhouder en het bestuur van de club gebroederlijk naast elkaar.
Alle geledingen
Nieuwkomers zien een club die in alle geledingen moet worden opgeschud. Een leger aan personeelsleden vertrekt. Van leden van de raad van commissarissen tot de commercieel manager, technische managers, scouts, trainers en spelers. Met als gevolg dat ADO in elke tak van het bedrijf opnieuw moet worden opgebouwd.
Maar zoals het een goede televisieserie betaamt, doen de problemen zich niet slechts op één vlak voor. Nee, het gevaar komt van alle kanten. Met als grootste punt van zorg de dreigende degradatie naar de Keuken Kampioen Divisie. ADO gaat de winterstop van het seizoen 2019/2020 in als zeventiende. Trainer Alfons Groenendijk is opgestapt en technisch manager Jeffrey van As op non-actief gezet. In zijn eentje moet Hamdi iets verzinnen om het tij te keren. Gesteund door een door United Vansen beschikbaar gesteld extra budget haalt hij de Engelsman Alan Pardew als nieuwe trainer.
Even later strikt Hamdi ook Martin Jol, die aanvankelijk technisch adviseur wordt. Maar Pardew laat Jol niet meehelpen bij het zoeken naar nieuwe spelers. De Engelsman trekt de verantwoordelijkheid volledig naar zich toe en haalt in januari acht (redactie adofans: negen) nieuwelingen bij de selectie.
Het verhaal is bekend: onder Pardew groeit de achterstand op de veilige plaats 16, ADO's lot lijkt bezegeld. Maar corona biedt een ontsnappingsmogelijkheid. De KNVB besluit dat er geen club uit de niet uitgespeelde eredivisie degradeert. Waardoor ADO toch nog aan het doemscenario ontkomt. Het eerste Netflix-seizoen eindigt zo met een absurde wending.
Hamdi haalt opgelucht adem, analyseert de afgelopen maanden kritisch voor zichzelf en besluit het samen met Jol over een andere boeg te gooien. De technische leiding mag nooit meer bij één man komen te liggen, zoals met Pardew wel het geval was. Er wordt daarom een technisch hart gevormd bij ADO. Met Hamdi en Jol zelf, maar ook met Van der Dussen en de nieuwe trainer Rankovic.
Maar ook door dit viertal moeten er op alle vlakken uitdagingen worden aangegaan. Niet alleen moet Rankovic zich, gesteund door Jol, ontwikkelen als trainer. Ook moet de selectie nieuw leven worden ingeblazen vanuit een financieel instabiele situatie. En dat terwijl vrijwel alle scouts net aan de kant zijn geschoven. Met Van den Velde als hoofdscout en data-analist in een vooraanstaande positie komen er uiteindelijk 17 nieuwe spelers (redactie adofans: 19 spelers, waarvan 7 met een huurovereenkomst). Daartegenover staat het vertrek van 24 selectieleden (red. adofans: waarvan 9 gehuurde spelers van Pardew en 6 spelers die dit seizoen verhuurd zijn), onder wie de publiekslievelingen Tom Beugelsdijk en Lex Immers.
Onenigheid
Hoewel het op bestuurlijk vlak rustiger is dan het in Den Haag in jaren is geweest, stopt het gerommel rond het eerste elftal niet. Want ook met Rankovic als hoofdtrainer gaat het mis. Onenigheid tussen hem en Jol zorgt ervoor dat de Servische coach al vroeg het technisch hart verlaat. Bovendien heerst er in de technische staf zelf een sfeer van wantrouwen. De assistenten Michele Santoni en Rick Hoogendorp worden teruggezet naar de jeugdopleiding en Rankovic en zijn overgebleven assistent Richard Knopper belanden op een eiland.
Het lijkt in eerste instantie op een steunbetuiging aan Rankovic, maar in feite zorgt het ervoor dat Santoni en Hoogendorp niet sneuvelen als de hoofdtrainer wordt ontslagen. Dat gebeurt na het duel met FC Twente, waarin ADO met 4-2 verliest en lange tijd geen enkele vuist kan maken. Rankovic en Knopper verlaten de club, Santoni en Hoogendorp keren even later terug in de nieuwe technische staf.
Een beginnende trainer moet al na acht duels weg. Omdat hij niet genoeg openstond voor de adviezen van het technisch hart, is de uitleg. Het helpt de club niet in de beeldvorming. En daarmee zwelt ook de kritiek op de beleidsbepalers weer aan. Zij hebben in tien maanden tijd twee trainers aangesteld die uiteindelijk zijn mislukt.
Criticasters wijzen op een gebrek aan kwaliteit in de selectie, maar ook op een ongezonde situatie in het technisch hart. Ze noemen Jol wel een goede trainer, maar geen goede technisch directeur. En met Van der Dussen en Van den Velde - mannen uit het netwerk van Jol - op belangrijke functies zouden er te weinig dwarsdenkers aanwezig zijn; mensen binnen de organisatie die kritisch naar het beleid kijken en nu en dan tegengas geven.
Toch zijn ook de meest kritische volgers van de club van mening dat de huidige organisatie de tijd moet krijgen om te laten zien dat de gekozen route de juiste is. 'Jol hoef je niet te vertellen hoe de voetballerij in elkaar steekt', klinkt het. En 'Hamdi heeft in korte tijd wel al veel zaken opgepakt, waarmee echt aan de slag moest worden gegaan.'
Het is wachten op het vervolg van deze Netflix-serie. Waarin Hamdi, Jol, Van der Dussen en Van den Velde ditmaal nieuwe trainer Ruud Brood en assistent Adrie Bogers bij de Haagse club hebben gehaald. De vraag is nu of zij met de borst vooruit blijven lopen en ADO licht grijnzend in rustig vaarwater kunnen brengen. Of dat hun pad alsnog naar de afgrond leidt.